De Academie voor Wetgeving werd in 2001 opgericht met als doel het verzorgen van een tweejarig traineeprogramma en andere opleidingen voor wetgevingsjuristen. In 2009 werd de Academie voor Overheidsjuristen opgericht, zodat ook deze groep rijksjuristen een eigen traineeprogramma en opleidingsplek kreeg. Beide initiatieven worden gekenmerkt door samenwerking.
Anno 2023 spreken we in de dagelijkse praktijk niet meer over twee academies, maar over de Academie voor Wetgeving en Overheidsjuristen, kortweg: de Academie. Nog steeds is de Academie een mooi voorbeeld van wat samenwerking kan opleveren.
We kunnen constateren dat in 2023 aan het ‘opleiden en bijscholen’ uit de twee eerste doelstellingen wederom ruimschoots is voldaan. De infographics in het jaarverslag laten zien dat het animo binnen de Rijksoverheid om te worden opgeleid en om lezingen te volgen onverminderd groot blijft.
Om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden, zijn we in 2023 gestart met het actualiseren van het docentencorps en -beleid. Ook hebben we een nieuwe stap gezet in de verkenning van het aanbieden van onderwijs in de vorm van e-learnings.
Vanwege de krappe arbeidsmarkt weten steeds meer organisaties binnen de Rijksoverheid de Academie te vinden met het verzoek mee te helpen bij de werving van nieuwe wetgevings-en overheidsjuristen. Vanuit de Academie geven we graag gehoor aan dat verzoek. Je kunt juristen immers pas (bij)scholen als ze de Rijksoverheid als werkgever weten te vinden. Mede daardoor heeft de derde doelstelling van de Stichting Recht en Overheid aan belang gewonnen.
Binnen de organisatie van de Academie is in 2023 veel gebeurd. In ons pand aan het Lange Voorhout 62 zijn, voor zover mogelijk in een monumentaal pand, verdere stappen gezet in het kader van energiebesparing. Het aantal opleidingsactiviteiten is met de jaren sterk toegenomen: om die reden is een dependance gezocht, waarmee het aantal beschikbare zalen kan worden uitgebreid. Deze werd vlakbij het huidige pand gevonden aan het Lange Voorhout 58.
Voor de Academie wordt 2024 een jaar waarin we verder zullen meedenken over de toekomstige invulling van de juridische functie bij het Rijk. Een mooie start daarvoor is de beschouwing die Ali Mohammad voor dit jaarverslag schreef, waarin hij ingaat op de vraag hoe permanente educatie een antwoord kan zijn bij ‘wicked problems’ waar de overheid voor staat. En zoals de Academie als instituut is gestart vanuit samenwerking, werd de inhoud van de beschouwing in gezamenlijkheid aangepakt: voor de beantwoording van deze vraag werd ruim geput uit de antwoorden van cursisten in een enquête die voor dit doel werd uitgezet.
Door de goede resultaten in 2023 is de morele, inhoudelijke en financiële uitgangspositie voor 2024 nog steeds gunstig. Dit stelt ons in staat om ook in 2024 voortvarend aan de slag te gaan met herzieningen van reeds bestaande activiteiten, het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en modernisering en verduurzaming van de bedrijfsvoering.
Pauline Schuyt
Rector-directeur
Je kunt het jaarverslag via de knop rechts downloaden.
Rector-directeur