23 april 2024

Week van de Rechtsstaat 2024

Week van de Rechtsstaat

dinsdag 4 juni t/m zaterdag 8 juni 2024

Van dinsdag 4 juni tot en met zaterdag 8 juni 2024 organiseren verschillende instituties voor een tweede keer de Week van de Rechtsstaat: de Eerste en Tweede Kamer, de Raad voor de rechtspraak, het Kabinet van de Koning, de Hoge Raad, de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen. Voor het Rondje Rechtsstaat heeft de Landsadvocaat Pels Rijcken zich bij de organisatoren gevoegd. Informatie, kennisdeling, transparantie, open huis op zaterdag 8 juni, een essaywedstrijd, het leggen van contacten: dat komt allemaal aan bod in een programma voor het brede publiek en voor geïnteresseerde professionals.

Programma tijdens de Week van de rechtsstaat

Nieuw dit jaar is dat alle deelnemende instituten van 4 juni tot en met 7 juni bijeenkomsten in eigen huis organiseren over aansluitende thema’s die met de rechtsstaat te maken hebben. Vorig jaar richtten we ons daarbij met name op professionals, dit jaar richt het programma zich ook op de verbinding met geïnteresseerde burgers.  

Op dinsdag 4 juni is er een opening voor genodigden bij de Raad van State met lezingen van Thom de Graaf (Vice-President Raad van State), Marije van den Berg (auteur van ‘De Beleidsbubbel’) en Kustaw Bessems (journalist en podcastmaker van ‘Stuurloos’). De Autoriteit Persoonsgegevens organiseert op dinsdagmiddag 4 juni een lezing en aansluitend debat rond het thema ‘AI in de rechtspraak’. Bij de Hoge Raad vindt op woensdag 5 juni de jaarlijkse ontmoeting plaats tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht met als thema: ‘Wat betekent de rechtsstaat voor jou?’. Sprekers zijn onder meer Dineke de Groot (President Hoge Raad), Tof Thissen (oud-algemeen directeur van UWV WERK en nu voorzitter van de oudercommissie Kindertoeslagen) en Will Tiemeijer (medeauteur van het onderzoek ‘Grip’). Ook landsadvocaat Reimer Veldhuis zal aansluiten. Het Kabinet van de Koning organiseert op woensdag 5 juni twee middagbijeenkomsten over de rol van de Koning in de Rechtsstaat. De Raad voor de rechtspraak gaat als eerste evenementen buiten Den Haag organiseren: bij o.a. de rechtbank Zeeland-West-Brabant wordt op dinsdag 4 juni een open dag georganiseerd bij Wijkrechtspraak Tilburg met een nabootsing van een schuldenzitting.  

Een aantal van deze bijeenkomsten staan open voor alle professionals en geïnteresseerde burgers die onze rechtsstaat vormgeven!

Interesse? Meld je snel aan via de website weekvanderechtsstaat.nl. Vol is vol!


Rondje Rechtsstaat

zaterdag 8 juni 2024 van 10.00 tot 16.00 uur

De week wordt afgesloten met het rondje rechtsstaat op zaterdag 8 juni van 10.00 – 16.00 uur. Tijdens het Rondje Rechtsstaat kan iedereen, kosteloos en zonder inschrijving de gebouwen van diverse instanties die de rechtsstaat vormgeven bezoeken, kennismaken met de mensen die daar werken en informatie krijgen over vragen als: hoe komt een rechter tot zijn oordeel? Welke rol vervullen de diverse instituties? Er zijn rondleidingen, je kunt in gesprek gaan met de medewerkers, er zijn nagespeelde rechtszaken in verschillende steden in het land, je kunt horen hoe een wet tot stand komt, een foto in toga maken of de Gotische zaal van de Raad van State bezoeken. Er zijn nog talloze andere activiteiten voor jong en oud.

Kom langs en neem familie en vrienden mee! Kijk voor meer informatie en het meest actuele programma van zaterdag 8 juni op de website.

Delen


Download

Plattegrond Rondje Rechtsstaat zaterdag 8 juni 2024

Downloaden

Meer informatie?

Maartje van den Bergh

mr. Maartje van den Bergh

Projectcoördinator & bestuurssecretaris

m.vandenbergh@acwet.nl
070 - 312 98 52