Leeratelier: Hoe ben je effectief in een politiek-bestuurlijke omgeving?

3 « terug naar overzicht

Startdatum
7 december 2023
Doelgroep
Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen

Prijs € 250,-


Als jurist ben je opgeleid om je weg in de juridische wereld te vinden. De Rijksoverheid is echter veel breder dan die ene wereld. Zonder kennis van de politiek-bestuurlijke context kunnen Rijksjuristen dan ook niet optimaal functioneren. Maar om welke kennis gaat het dan precies? En hoe pas je die kennis vervolgens handig toe?

Om daarin meer inzicht te krijgen, schetst Wim Kuijken aan de hand van persoonlijke ervaringen eerst kort waar het in de politiek-bestuurlijke context om draait. Vervolgens gaat hij met jou en de andere deelnemers in gesprek over de bij jullie levende vragen en problemen op dit vlak. Inzicht in al die ervaringen kan helpen om jouw ambtelijke taak zo goed en verantwoord mogelijk in te vullen.

Wim Kuijken (1952) is econoom en werkte bijna 40 jaar voor de (rijks)overheid waarvan de laatste 20 jaar op het hoogste niveau. Hij was o.m gemeentesecretaris van Den Haag en Secretaris-generaal van de ministeries van BZK, Algemene Zaken en Verkeer en Waterstaat (nu: I&W) en was tevens voorzitter van het SG-Overleg. In van 2010-2019 was hij de eerste regeringscommissaris voor het Nationale Deltaprogramma (deltacommissaris). Prof. Paul ‘t Hart schreef samen met Wim Kuijken een leerboek (“Dienen en Beïnvloeden”) over zijn loopbaan en het ambtelijk vakmanschap. Tot juni 2023 was hij President-commissaris van De Nederlandsche Bank NV. Momenteel is Wim Kuijken voorzitter van de Kiesraad en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kadaster, van de Luchtverkeersleiding Nederland, van het Amsterdam UMC en van ‘The Hague Security Delta’. Wim Kuijken is getrouwd, woont in Den Haag en heeft twee (studerende) kinderen. 

Delen


Resultaat

Na deze sessie heb je meer inzicht in het functioneren van de politiek-bestuurlijke omgeving.


Programma en dagdelen

Donderdag 7 december 2023
13:30 - 16:30

Docenten

  • drs. W.J. (Wim) Kuijken

    Voorzitter
    Kiesraad

Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator

e.ruigrok@acwet.nl


Deze cursus op maat?