Geen kosten
De overheid wordt steeds vaker aansprakelijk gesteld voor schade waarvan wordt beweerd dat zij die, al dan niet direct, heeft veroorzaakt. In deze cursus komen de materiële aspecten (in welke gevallen en onder welke voorwaarden is de overheid aansprakelijk voor haar handelen of nalaten) en procedurele aspecten (o.a. vraagstukken van rechtsmachtverdeling en de afhandeling van een aanvraag om schadevergoeding) van het (bestuursrechtelijk) schadevergoedingsrecht aan de orde.
In een dagdeel wordt ingegaan op aansprakelijkheid wegens onrechtmatig overheidshandelen (en -nalaten). Hierbij komen vragen aan de orde als: Wanneer handelt de overheid onrechtmatig; wat is schade die voor vergoeding in aanmerking komt; wanneer is die schade in redelijkheid aan de overheid toe te rekenen; en in hoeverre beïnvloeden politiek-bestuurlijke gevoeligheden de aansprakelijkheid van de overheid? Ook zal worden stilgestaan bij de rechtsmachtverdeling die voortvloeit uit titel 8.4 Awb.
In een tweede dagdeel wordt ingegaan op aansprakelijkheid wegens rechtmatig overheidshandelen. Deze vorm van aansprakelijkheid is per 1 januari 2024 aan verandering onderhevig vanwege de inwerkingtreding van titel 4:5 Awb en afd. 15.1 Ow. Waar bij aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad het uitgangspunt geldt van volledige vergoeding van de geleden schade, zal blijken dat bij aansprakelijkheid uit rechtmatige overheidsdaad geldt dat schade slechts wordt vergoed in zoverre zij onevenredig is. Dat wil zeggen: groter dan de normale maatschappelijk risico’s die zijn verbonden aan het leven en ondernemen in een dichtbevolkt land als Nederland, én bijzonder in vergelijking tot de schade van andere getroffenen.
N.B. De cursus op 1 en 8 oktober is digitaal, de twee andere cursusuitvoeringen vinden plaats in Utrecht.
Universitair docent
Universiteit Leiden - Faculteit der Rechtsgeleerdheid